Com comunicar valors relacionats amb una mobilitat sostenible i equitativa

La publicitat lligada a la mobilitat: poder, estatus i llibertat

Publicitat i cotxe no poden anar deslligats, amb missatges associats que han evolucionat al llarg del temps: des de llibertat, poder, personalitat, estatus i bellesa, fins a responsabilitat o consciència. La indústria automobilística ha cercat desesperadament aquell eslògan que arribés el màxim de públic potencial. Un públic que no sempre necessita el mateix i que, potser, està exigint un canvi de model. Però ens agradi o no, tenir cotxe s’ha equiparat sempre amb nivell adquisitiu i estatus, amb llibertat i entusiasme per exprimir cada segon de vida.

Des d’anuncis que ens transporten a l’eufòria i poder que ofereix circular per una ciutat nocturna buida, fins a d’altres que ens parlen de còmodes terminis de pagament (només 30 euros al mes!) fins a aquells que encara resulten sexistes i situen a la dona en un paper secundari lligat a la gestió de la família; la publicitat ens transmet uns valors lligats a la propietat d’un vehicle privat motoritzat que ens conviden a comprar-ne un. No a llogar-lo o fins i tot compartir-lo o pagar només pel que el fem servir; sinó que únicament se’ns transmet la necessitat de pertinença d’aquest. És clar, es tracta d’empreses automobilístiques que viuen d’això.

Estructura d’Enlaira’t 2018-2019

Però, i si intentem fer un exercici crític al respecte i pensem com haurien de ser aquests missatges adaptats a una nova realitat on la qualitat de l’aire, el canvi climàtic i la recuperació ciutadana de l’espai públic guanyin posicions? Aquest és l’exercici que se’ls vol demanar als estudiants d’ESO i primer de Batxillerat de 10 instituts de Barcelona. Tot sota el paraigües del projecte Enlaira’t. Deixa enrere els fums i la seva segona edició (2018-2019), aquest cop centrada en la comunicació de valors sostenibles relacionats amb com ens movem a la ciutat. A la primera edició es va arribar a més de 300 estudiants de secundària de 8 districtes de Barcelona.

Tal com es va fer en l’anterior edició, el projecte consisteix en unes sessions presencials amb experts i expertes en qualitat de l’aire i model urbà. En aquesta edició, la novetat serà incorporar especialistes en comunicació i sociologia del consum. Al llarg dels mesos de gener i de febrer del 2019:

  • Es faran sessions presencials tant de caire científic sobre què comporta la contaminació atmosfèrica i quines són les conseqüències de l’ús del cotxe i la moto; fins a d’altres més centrades en els valors que es transmeten a través de la publicitat associats a la cultura del cotxe.
  • S’impartiran càpsules formatives sobre com transmetre els valors de mobilitat activa i sostenible a través d’un audiovisual. Els estudiants participants crearan un spot publicitari, de màxim un minut de duració. Es treballarà a través del mòbil i es comptarà amb el suport d’un expert per desenvolupar, en una sessió, les competències audiovisuals bàsiques necessàries.

A partir d’aquí, i durant els mesos de març i abril del 2019, es realitzarà un treball a l’aula per realitzar els spots corresponents. I la millor manera de compartir tots aquests continguts audiovisuals de gran càrrega comunicativa i sensibilitzadora, serà amb un passe dels ‘curtmetratges’, el 9 de maig, acompanyats d’experts en cinema i publicitat, i si és possible, en un cinema.

0 comentaris

Deixa un comentari

¿Vols unir-te a la conversa?
La teva aportació serà benvinguda

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada