El CCCB, un dels membres del jurat d’Enlaira’t 2019

Àngela Martínez, directora del Departament Audiovisual i Multimedia del CCCB des de 1994, serà una de les tres membres del jurat de l’edició d’enguany d’Enlaira’t. Ella valorarà els criteris audiovisuals emprats a partir de la seva expertesa.

Ja coneixem als tres membres del jurat dels premis Enlaira’t de l’actual edició centrada en com la publicitat ens condiciona per promoure un model ‘cotxecentrista’ vers un de ‘mobilitat sostenible’. Nosaltres hem demanat als més de 300 estudiants participants que li donin la volta a l’actual publicitat automobilística, i fent servir els seus mateixos recursos i atractius, promoguin al màxim modes més sostenibles de mobilitat com anar a peu, en bicicleta o en transport públic.

Hem aprofitat que comptem amb un jurat molt potent per planteja’ls-hi algunes preguntes. Aquí teniu les seves respostes:

  • Creus que la joventut actual creu en els valors associats al vehicle privat (llibertat, estatus, autonomia, etc.)? La pregunta es molt genèrica, al dir “joventut” hauríem de concretar molts paràmetres per poder respondre adequadament. Responc en el supòsit que “joventut” fa referencia al col·lectiu de ciutadans d’una gran ciutat com Barcelona i amb una edat entre els 12 i 30 anys. En aquest cas crec que continua havent un gran nombre de joves que creuen en els valors associats des del passat segle al cotxe (llibertat, estatus, autonomia, etc.), però que cada cop més joves estan començant a deixar de considerar aquests aspectes relacionats amb el cotxe i que tenen una postura menys individualista i mes comunitària i sostenible.
  • Creus que els valors de la publicitat dels vehicles privats està canviant? I la indústria? No han canviat, només han incorporat el factor “eco” que en molts casos no es realment sostenible (o estar per demostrar).
  • Creus realment que en 10 anys hi hauran menys cotxes que ara circulant pels carrers? No
  • Creus que en el futur ciutats com Barcelona comptaran amb una millor qualitat de l’aire? No. Soc pessimista al respecte.
  • Estem a temps per canviar-ho? Sempre s’està a temps de canviar les conductes no positives o dolentes.
  • Com? Primer de tot fent que els ciutadans/es de totes les edats i començant pels més joves estiguin correctament informats i conscienciats dels efectes negatius de l’excés de cotxes a les grans ciutats. I després cal que siguin els professionals en matèria de sostenibilitat els que indiquin quin camí seguir. Que les autoritats públiques i els polítics es deixin assessorar per aquests experts i apliquin normatives per fer viables als canvis i ho comparteixin amb tots els ciutadans/es.

Cada cop més joves estan començant a deixar de considerar aquests aspectes relacionats amb el cotxe i tenen una postura menys individualista i mes comunitària i sostenible.

Àngela Martínez, CCCB.

Més detalls sobre Àngela Martínez:
Llicenciada en Història de l’Art (UB) i diplomada en Cinematografia (CEI-Barcelona), ha treballat com a freelance en diferents produccions cinematogràfiques, i ha desenvolupat tasques de producció a Espanya i com a assistent de coordinació de postproducció a Los Angeles (EUA); documentalista audiovisual per a la producció de programes de televisió i documentals, per a la mediateca dels Estudis de Comunicació Audiovisual de la UPF; documentalista i coordinadora d’audiovisuals de diverses exposicions; documentalista i coordinadora del projecte de Videoteca Informatitzada de Barcelona (VIBA), dirigit per Manuel Huerga (1991-1993). Ha estat professora de l’assignatura Producció i Edició de Vídeo Multimèdia del primer curs del Graduat Multimèdia a l’Escola Multimèdia de Terrassa (Fundació Politècnica de Catalunya) i de l’assignatura de Llenguatge Audiovisual per als estudis de Graduat Multimèdia de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

0 comentaris

Deixa un comentari

¿Vols unir-te a la conversa?
La teva aportació serà benvinguda

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada