Uns storyboards en clau de mobilitat sostenible

Storyboard d’una escena de la pel·lícula ‘Els jocs de la fam’.

Alguns dels participants d’aquesta segona edició d’Enlaira’t 2019 ja s’hi han posat a planificar les seves gravacions d’un anunci on es promogui l’ús d’alguns dels principals modes de transport sostenible com serien anar a peu, en bicicleta o en transport públic. Després d’haver comptat amb dues sessions presencials de 3 hores en les quals l’Alexandra Farbiarz de Besideyoubcn i en Jordi Flamarich els han situat en la problemàtica, els han mostrat les estratègies de màrqueting que fan servir els anuncis de cotxes i els han ensenyat les eines per poder fer ells i elles el mateix; ara li toca als més de 300 estudiants participants posar-se a pensar en el seu propi anunci.

Com bé ens va explicar en Jordi, és molt important tenir un bon storyboard en el qual definim diversos elements com:

 • Quin és el relat principal del vídeo? És a dir, la finalitat del vídeo la tenim bastant clara: promoure una mobilitat més sostenible a la ciutat de Barcelona. Però per aconseguir transmetre aquest missatge clau, hem de pensar com ho farem. Quina serà la història que explicarem perquè l’espectador arribi a aquesta conclusió? El relat, naturalment, definirà els escenaris necessaris de gravació i els personatges a participar.
 • On gravem i quan? Això és molt important ja que defineix l’escenari de l’anunci i cal tenir presents les millors hores de llum, per exemple; o fins i tot la disponibilitat de l’espai on es gravi (si és casa d’algú, un restaurant o un carrer, per exemple).
 • Qui surt al vídeo? És a dir, qui serà el o la/els o les protagonistes. Podeu ser vosaltres mateixos però potser necessiteu nous participants o preferiu comptar amb actors i actrius amateurs externs al projecte. Cal planificar doncs quan seran les gravacions i qui hi participarà per quadrar agendes.
 • Quina serà la durada de l’anunci. Penseu que esteu gravant un anunci no un curt i menys una pel·lícula. Per tant, heu d’anar al gra i ser capaços/ces d’explicar una història en molt poc temps. Estem parlant de segons!
 • Si promocioneu l’ús del transport públic… vigileu amb gravar a persones que no vulguin ser gravades. En aquest cas haureu de demanar permís abans de gravar i en cas de trobar persones que no se sentin còmodes, haureu de triar horaris en els que el mode de transport escollit estigui menys saturat.
 • Si promocioneu l’ús de la bicicleta… vigileu quan graveu en un carril bici o pel carrer. La convivència amb altres modes de transport és clau perquè anar en bicicleta sigui sostenible per a tothom.

Storyboard d’una escena de la pel·lícula ‘El rei lleó’.

Storyboard d’algunes escenes de la pel·lícula ‘La guerra de les galàxies’.

 

D’acord! Un cop teniu tot això planificat, hauríeu d’anar pensant cada escena:

 • Què passarà en cadascuna d’elles.
 • Quins plànols necessitareu fer en cada cas? De detall, general? Etc.
 • Quins personatges hi participaran.
 • En quins indrets seran gravades.
 • A quines hores i on?
 • Com fareu la transició d’una a l’altra…

I ara sí, amb tot això treballat i acordat. Amb el mòbil ben carregat, en modo avió i amb suficient espai disponible… poseu-vos a gravar que això ja està fet! I per acabar, muntar les imatges, posar textos i animar amb una mica de musiqueta.

A l’ACIS Artur Martorell d’Horta ja s’hi han posat! I vosaltres? Envieu-nos imatges dels vostres making off. Documenteu el vostre procés creatiu, donarà més valor a la vostra feina final. 3, 2, 1… acció!

 

0 comentaris

Deixa un comentari

¿Vols unir-te a la conversa?
La teva aportació serà benvinguda

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada